4.6. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 200 vín, vinaři, pohoda

Zprávy z vinic a sklepů

Vyjma Reichardtových červených to zatím vypadá na dobrý rok. Právě Werner Reichardt už má ve sklepě muškát a rivaner. Kvůli jarním mrazům přišel takřka o veškerou frankovku, merlot a zweigelt, pouze cabernet z vyšších poloh slibuje slušný výsledek.
CASTELLI - roční vinohrad
 
Zatímco v níže položená vinařství v Montalcinu už minulý týden sklízela, v Castelli Martionozzi ještě čekají. "Tady nahoře začínáme zhruba o dva týdny později. Nechceme to uspěchat, a tak ani zbytečně nepřeháníme odlisťování hroznové zóny," vysvětluje enolog Luca. Na bobulích mi ukazuje, kdy nastává ideální zralost. Procházíme i nově vysazené vinohrady. Některé jednoleté keříky už poslaly na svět první malé hrozny. "Ty musí pryč, aby šla veškerá energie do tvorby kořenů." Za tři čtyři roky by z téhle vinice mohlo být první Sant´Antimo.
 
Hierarchie je jasná - čím výše stoupáme, tím vyšší kvalita. Kolem jasně FEDERICO&LUCApatrných pozůstatků staré etruské cesty nad vinařstvím se dostáváme do vinohradu určeného pro Rosso di Montalcino a nakonec až do specifické vinice, z níž se v nejlepších ročnících rekrutuje Riserva Brunella. "Cítíš to? Úplně jiné klima," upozorňuje me Federico Nannetti, současný majitel a dědic slavného rodu. "Tady fouká ´marino´, mořský vítr. Díky němu hrozny dozrávají později, zato jsou ale zdravé a aromaticky zajímavější." Procházku po vinohradech završujeme u tanku s Brunellem 2012 - skvostné!
 
Ve vinařství Molino di Sant´Antimo už sklizeň začala. Chardonnay a merlot jsou v tancích. Do toho zrovna dolahvovali Rosso di Montalcino 2015 a paní Vittori mi dolepuje etikety. "Musíte chvíli počkat, dcera sbírá vzorky pro laboratoř." Valeria, enoložka a mladší z dcer zakladatele, se ukáže za deset minut. Polomrtvá, v rukou pylíky s bobulemi z jednotlivých parcel. "Blížíme se 15% alkoholu. Dobré ne?"
(Valeria Vittori a Gianfranco Bomba)
VALERIA_GIANF
 
Čerstvě prokvašené chardonnay je naprosto typické. "Bude z toho tak 1200 litrů - já bych se na to klidně vykašlala, ale táta ho chce," krčí rameny Valeria. Pan Vittori je zjevně spokojený s tím, jak se dcery jeho podniku ujaly. Příjemný, milý pán. "V červnu máte další akci? To bychom mohli přijet, co říkáte?" navrhuje.
 
O pár set kilometrů výše a den později zrovna přede mnou vyklápějí hrozny prosecca z valníku. Odstopkování, lis, hrubé filtrování a do tanku s ním. Provádí mě Roberta Frassinelli, její bratr Gianluca mi jen podá loket a přebíhá dál. "První jsme sklidili manzoni bianco, které je náchylné praskat, když přezraje. Chtělo by to trochu deště, ale jinak je všechno skoro ideální." Právě burčák z manzoni ochutnávám, pak nacpu auto a svištím dál.
 
Poslední zastávka přichází v rakouském Burgenlandu. Burčák a cibulový koláč jsou nutností. Vinaři tu budou mít sklizeň hodně osekanou, protože prakticky veškerá réva v nižších polohách vymrzla. U Reichardta to dělá nějakých 10 hektarů, více než polovinu produkce. Ve vinici si zobnu cabernetu a vlašáku, naberu víno, pár lahví burčáku a přeju vinařovi hodně štěstí.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení