4.6. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 200 vín, vinaři, pohoda

Montalcino - Z Popelky supermodelkou

Tentokráte spíše informativně - o Montalcinu...
 
Jeden z nejchudších koutů Toskánska se od 80. let změnil v "must be" zastávku všech vínomilců a luxusní vinnou čtvrť, kde se ceny půdy šplhají do závratných výšek. Není tak spektakulární jako okolí Barola, není tak vinně montalcino_viewpřístupné jako Prosecco , neohromí Vás architekturou a geniem loci jako Montepulciano, ani Vás nepotěší poměrem cena/výkon. Přece sem musíte. Montalcino má totiž své Brunello.
 
Tady kraluje sangiovese ve své čistoskvoucí podobě. Žádné příměsi, žádné kompromisy - Brunello i Rosso musí být 100% sangio. Nikde jinde nedostanete takovou příležitost nastudovat tuhle nejrozšířenější italskou odrůdu, nikde jinde se Vám neukáže v takové škále odstínů.
 
 
Příliš kopcovité na výnosné zemědělství, Montalcino vždy spoléhalo spíše na zpracování dřeva a to, co přinesli do města poutníci putující po Via Francigena do Říma. A kdykoli přišel náznak vzletu, následoval další pád. V 16. století se za zdejší pevné hradby nastěhovali sousedé z dobyté Sieny. Město sice slavně odolávalo, během několika let ho ale vojska naprosto vysála a vybydlela. Zkázu dokonaly moderní války, nástup průmyslu ve městech a hospodářská recese. Od 50. do 70. let klesl počet obyvatel na polovinu (cca 5000).
 
Také Brunello mělo cestu na trůn značně komplikovanou. Proti Barolu mělo nevýhodu v izolaci od bohatého severu i zbytku Evropy. Jeho vzlet mohl přijít jen díky pár vizionářům v čele s rodinou Biondi-Santi. Jedním z přelomových momentů byla večeře u anglické královny v roce 1969, kde bylo podáváno Brunello z ročníku 1955. Fantastické ohlasy přiměly skeptické místní vinaře uvažovat o tomto konceptu vážně a přitáhly i pozornost zvenčí. Do roku 1979 vzrostla produkce desetinásobně.
 
Ohromný boom 90. let přinesl i mnoho problémů. Snaha vyhovět americkému publiku vedla k vytváření cabernetových tmavých a těžkých brunell, často i za pomoci nedovoleného přimíchávání jiných odrůd. vysazování nových vinic bylo více politikem nežli snahou o nalezení dokonalého terroir. Vše vyvrcholilo v roce 2006 tzv. Brunellogate.
 
V posledních letech je znát výrazná odstředivá tendence k návratu ke kořenům. Sangiovese si našlo své skalní zastánce stejně jako Pinot Noir.
(Kerin O´Keefe - Brunello di Montalcino, Understanding and Appreciating One of Italy´s Greatest Wines)
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení