NOVINKA - CHAMPAGNE JEAN MARC CHARPENTIER

Chardonnay z Vitalongy

Trvalo to, ale povedlo se - první víno s oficiální certifikací "organic" z vinařství Vitalonga je na světě. Premiantem je krásně rozvoněné a šťavnaté chardonnay z ročníku 2018.

Když mi ho v polovině dubna Francesco Maravalle poprvé naléval, byl jsem skeptický. První víno pod touhle etiketou přišlo na svět už v roce 2016 a nebylo to nic právě přesvědčivého. "Já vím, ani já jsem nebyl nadšený," připouští sám vinař. "Dlouho jsme hledali optimální kvasinky s organickou certifikací. Sedmnáctka ani nepřišla do prodeje, takže teprve letos přichází oficiální start.

Chardonnay nahrazuje dosavadní bílé Orvieto DOC, což mi zpočátku nebylo právě po chuti. Proč nahrazovat typické místní víno s originální certifikací nepůvodní mezinárodní odrůdou? Tohle rozhodnutí šlo proti všemu, co hlásám. 

"Bylo to těžké rozhodování, my bychom také raději dělali Orvieto. Jenomže zdejší družstva a velcí hráči tlačí ceny téhle apelace tak nízko, že nemá smysl s tím bojovat. My nechceme dělat masovku za 3 eura. Proto jsme se rozhodli jít cestou prémiového vína," líčí Francesco.

Výsadba nové vinice, to znamená vyklučit starou vinici, dát půdě čas na rehabilitaci, upravit terén, osázet a nejméně tři roky čekat na první sklizeň. Namísto toho se ve Vitalonze rozhodli jít cestou, kterou se prosazuje stále víc a víc - roubování klonů nové odrůdy na staré keře. "Dole v údolí Elcione jsme na starý cabernet naroubovali Chardonnay. Naštěstí jsou tu staří borci, kteří tohle umění zvládají. Hned následný rok můžete sklízet a navíc těžíte z rozvinutého kořenového systému."

A jaké je? Čekání mělo smysl. Nádherně rozvoněné, současně výsostně odrůdové - chardonnay jak z encyklopedie. Skvěle se povedlo skloubit plnost s parádní kyselinou a víno tak přes svou plnost nadchne svěžestí a dynamikou, žádné fádno se nekoná. 10 procent prošlo dubovým sudem, což ale postřehnete jen na struktuře vína, nikoli ve vůni.

Na Podrybnické chutnání Francesco Maravalle dorazí ("Nejlepší akci v roce si nemůžu nechat ujít!"), takže se ho můžete vyptat na podrobnosti.

Najdete ho TADY a nejspíš byste ho měli ochutnat