FIREMNÍ VÍNA - PREZENTUJTE SE KVALITOU

Vinobraní začíná

Úklid, příprava strojů, tanků, lisů, čerpadel a hadic. A zuřivé shánění lidí. Vinobraní se někde teprve blíží, někde už začalo. Gianluca Frassinelli z Prosecca se příští týden vrhne na Pinot Grigio, kterým tradičně začíná. V polovině září pak bude následovat odrůda Glera pro prosecco.

U Wernera Reichardta v Burgenlandu přichází první na řadu muškát žlutý. "U něj je důležité sklidit ho včas. Má tenkou slupku a hodně láká vosy. Navíc nechci, aby měly hrozny moc vysokou cukernatost," upozorňuje na svůj tradiční přístup, kdy roli nehraje co nejvyšší přívlastek, ale zdravé hrozny a odrůdový charakter. "Leicht und trocken" je jeho heslo - lehké a suché. Letos možná zase o něco zvýší podíl mechanicky sklízených hroznů, protože loni se mu sklízecí kombajn nadmíru osvědčil. "Je to úplně jinde než před pěti deseti lety. Skvělá selekce a rychlost."

Ve Wagramu se obvykle začíná zhruba o dva týdny později, takže Blauensteiner s Fritzem mají ještě čas. I tam ale už minulý týden probíhaly sanitační práce společně s lahvováním vín z vyšších řad Reserve.

"První týden v září jdeme na bílá vína," hlásí Charlotte Wilkerson z Chateau St. Jacques ve francouzském Languedocu. I tady, pokud to terén umožňuje, využívají sklízecí stroje a opět je hlavním důvodem rychlost. Čím dříve se hrozny dostanou do sklepa, tím nižší je riziko ztráty kvality a nutných zásahů. "Letos zkusíme pár nových experimentů. Po vzoru Cote Rotie chceme do syrahu přidat trochu viognieru. Zřejmě také půjde část bílých vín do dřevěného sudu. Nemůžu se dočkat..."

Thomas Schenk se ve čtvrtek vrátil z putování po Kanadě. Jeho snoubenka si odtamtud přivezla zásnubní prsten, ale doma je hned čekaly povinnosti. Během čtrnácti dní začne sklizeň i tady, ve franckém Randersackeru. Ostatně třeba Bacchus už je jenom v litrovkách a také Boden Schatzu jsem dostal posledních pár beden.

Ze všech ohlasů se dá usuzovat na dobrý rok. Samozřejmě, mnohé se ještě může přihodit. Zejména do sklizně ryzlinků a některých modrých odrůd zbývá spousta času. My ale doufáme a věříme! Bude to dobré.Gianluca1

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.