4.6. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 200 vín, vinaři, pohoda

Bacchus

Vy, moji zákazníci, si při vyslovení jména "Bacchus" vybavíte bílou pistoli s tlapou na etiketě - víno od Thomase Schenka. U nás pořád ještě málo známá odrůda se etablovala hlavně v německých Frankách, Porýní-Hessensku a částečně ve Falci. Skutečný boom ale prožívá ve Velké Británii. Pojďme se na ni podívat.

Bacchus je produkt německé šlechtitelské školy. Vznikl v roce 1933 jako křížení nejznámějších německých bílých odrůd: Ryzlink/Sylván + Müller Thurgau. Lehkost, poměrně výrazná aromatická stránka upomínající na sauvignon či lehký falcký ryzlink, kyselina spíše nižší.

Výhodou téhle odrůdy je jeho brzké dozrávání. Díky tomu se hodí i do chladnějších oblastí nebo, třeba v případě Frank, lokací s nižším přísunem slunečního svitu. U Thomase Schenka tak na prestižních svazích (Sonnenstuhl, Marsberg) najdete ryzlink a sylván, zatímco Bacchus může být na méně exponovaných místech. I ve slabších ročnících dokáže dosáhnout dostatečné cukernatosti a fungovat tak jako jakási záložní varianta, když tradiční odrůdy nedají dostatečný výnos.

V Německu tak Bacchus hraje převážně roli "easy wine" - jakéhosi doplňku ambiciózních odrůd. Často ho tu najdete v litrových lahvích, většinou s vyšším zbytkovým cukrem. Používá se také jako doplněk do levných supermarketových vín typu Liebfraumilch. Naopak v Británii se k němu vinaři upínají jako k možné vlajkové lodi v tichých vínech.

Thomas Schenk - Bacchus

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení