4.6. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 200 vín, vinaři, pohoda

PŮVAB I PROKLETÍ ZAPOMENUTÝCH KRABIC

Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní. Co radostných nejistot víno skýtá! Připravuji si skromný historický panel a jsem napjat, co z toho vyleze. A víte, co mě na tuhle myšlenku přivedlo? Staré rosé.

 

Kdo by to řekl? S lehkým odporem jsem v pondělí večer otevíral láhev růžového z umbrijské Vitalongy. Tohle víno mám za normálních okolností rád, ovšem tady na mě vykouknul zapomenutý karton ročníku 2012. Ten už měl být dávno z domu - hanba ti, prodejče! Osudem otců jest dojíždění zbytků a obecně nekonzumovatelných potravin (Že je to tak?! Podpořte mě, mužové - nejsem přece jediný zneužívaný. You too, ne?). Co rekvalifikovaný sommelier jsem nezaváhal a naservíroval tenhle kousek k večeřové grilované krkovici se zelenými fazolkami.

Nedílnou součástí života s vínem je schopnost sebepřesvědčování. Ale ono je skvělé! Vážně. Barva se přesunula do rubínové až hnědavé, víno dostalo onu hustou hloubku dobrých pinotů a z rozjuchaného, živého a explozivního vína je vychutnávací kousek.

Po týdnech, kdy se Zemi zbláznil termostat, znovuobjevuji v upocené mysli zvídavo. Ze skladu vytahuju starší ročníky od Livia Voghery (Barbaresco) a přemítám o posledních zkušenostech s archivem.

Zklamání z veltlínů. Mě starší veltlíny zkrátka nebaví. Miluju Blauensteinerova vína, ale k veltlínu mi to nesedí. Objektivně skvělý je Blauensteinerův Rassing (nazpět až do r. 2006) a Fumberg, můj svět to ale není. Podobně to mám u Fritze, jehož starší ročníky veltlínu červeného, chardonnay i tramínu sbírají skvělá hodnocení.

Ryzlinky - věc Makropulos. V životě jsem si spontánně neotevřel sladké víno. Až ona moselská příhoda mě naučila chápat roli cukru ve víně. Že po 35 letech může fantasticky fungovat jednoduchý ryzlink z roviny (Busslay), to mi hlava nebere. Výběry z hroznů ze 70tých let jsou pořád znatelně mladistvější než, jak se cítím já sám.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení