FIREMNÍ VÍNA - PREZENTUJTE SE KVALITOU

Víceméně sklizeno

A je to! Pár hroznů ryzlinků ještě visí na Mosele, něco v Rheingau, ale celkově se dá říci, že je hotovo. Za minulý týden jsem měl možnost popovídat si s vinaři a ochutnat vína z tanků v Languedocu, Piemontu, Proseccu a Burgenlandu.

1) Chateau St. Jacques - Languedoc
Až na jednu dvě červené výjimky už vše prokvasilo dosucha. Páteřní bílé odrůdy vykazují vysokou kvalitu. Vermentino je typicky energické a kořenité, viognier opulentní, olejovitý - baroko. Jako skvělá volba pro odlehčení se jeví přidání typických jihofrancouzských odrůd marsanne a roussanne. Ty byly lisovány společně a měly by výslednému Domaine Blanc dodat lehkost, svěžest.

Do láhve už se dostalo Domaine Rouge 2018. Proti stávající "šestnáctce"nabídne svěžejší profil, aby se odlišilo od vyšší řady Chateau. Ještě bych mu ale chvíli na láhvi dal, než se dostane do top formy. Ještě mám dost kartonů ročníku 2016, takže to časově vyjde ideálně.

Fantastický je starý syrah pro prémiové La Chapelle. Pokud vše klapne, doplní ho enolog Arnaud trochou bílého viognieru, jak je to typické pro severní Rhonu. Ochutnal jsem a dává to smysl. Viognier dodá eleganci. Ještě si ale pár let počkáme, tohle víno potřebuje čas.

Velmi pozitivně mě překvapil základní Petit Jacques, který bude postavený na cabernetu franc. Voňavý, pitelný - pěkná věc pro větší společnost.

2) Livio Voghera - Barbaresco (Piemont)
Na Podrybnickém chutnání měla velký ohlas i jeho bílá vína. Favoritu jsem si odvezl v ročníku 2018. Opět velice svěží s lehkým zbytkovým CO2. Arneis vinař také posouvá směrem od plné košatosti k lehčímu projevu. POkud jde o červená vína, teď přichází ideální čas. Po problémovém ročníku 2014 se do prodeje dostaly skvělá vína ročníků 2015 až 2017. Tady se nespletete. Jak barbery tak i nebbiolo jsou skvělé v jakékoli podobě od základních až po prémiové Barbaresco.

3) Gaudio - Monferrato (Piemont)
Červená vína se právě posouvají do fáze malolaktické fermentace. Ochutnal jsem vše, co šlo. "Tenhle ročník mi připomíná rok 2017. Vína jsou lehčí, elegantní," říká enolog Matteo. Oblíbené bílé Cortese teprve čeká na scelení dvou velmi odlišných partií. Ta těžší si ještě poleží na kvasinkách, lehčí pak je rozvoněná, lehoučká. Vinařka Beatrice Gaudio chystá jen drobnou změnu proti loňsku: "Tentokrát chci nechat malinko nižší zbytkové CO2. 2018 na mě byla až moc fizzy."

4) Frassinelli - Prosecco
Tady jsem ochutnal čerstvě nalahvované DOC frizzante, ve kterém už jednu třetinu tvoří nový ročník 2019. Mělo by být trochu sušší (cca 8 g/l zbytkového cukru). S výnosy to tu nebylo tak zlé jako jinde. Letos by mělo prémiové Rive di San Pietro přijít ve verzi Brut Nature - tedy úplně suché.

5) Reichardt - Burgenland
"Muškát 2019 by mohl přijít do láhve začátkem listopadu. Zato chardonnay a vlašák si tradičně dávají na čas a kvasí pomaleji než ostatní vína. U některých odrůd jsme letos na výnosech o 40% nižších než je dlouhodobý průměr," hlásí vinař.DSCF4552

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.