1.8. - PRÁZDNINOVÉ CHUTNÁNÍ - 180 VÍN, VINAŘI Z RAKOUSKA, ITÁLIE, NĚMECKA

Frassinelli a ekologická udržitelnost

Od sklizně ročníku 2019 je vinařství Frassinelli oficiálně Gianluca1

certifikované pro ekologicky udržitelné hospodaření. Zařadilo se tak po bok francouzského Chateau St. Jacques nebo umbrijské Vitalongy.

U Prosecca se o enviromentálních aspektech výroby příliš nemluví. Tlak na cenu je tu enormní, protože kvalitativní rozdíly mezi víny v rámci prestižní oblasti Superiore nejsou nijak výrazné. Gianluca Frassinelli se přesto touhle cestou vydal už před mnoha lety. Nyní pouze jeho úsilí dostalo štempl a logo se včelkou.

S tímhle vinařem se znám už pěkných pár let. Často chodíme do jeho vinic, hodně mluvíme o technologiích a ještě spíše agronomických postupech. Je až úzkostlivě opatrný, pokud jde o použití síry. "Raději víno z odlehlejších vinic hned po sklizení vylisuju u nejbližšího kolegy, než abych musel hrozny zasířit a převážet na traktoru k nám. Potřebuju udržet aromatiku odrůdu, to je klíčové."

Podobný přístup praktikuje i ve vinohradu. Žádné systémové preparáty, pesticidy jen v případě velkého tlaku, namísto insekticidů pouze feromonové "matoucí" přípravky, jež hmyz nezahubí. Místo průmyslových hnojiv používá řasy a v případě nutnosti na podzim hnůj. Gianluca Frassinelli dokonce do jisté míry dá i na biodynamiku, když (zřejmě i z úcty k tradici) sklízí podle fází Měsíce.

Biodynamika je dnes hitem hlavně v Bordeaux. Jde o jistý odpustek za desetiletí drancování tamních vinic. Dovolit si ho ovšem můžou většinou jen vinařství, jež produkují vína v cenových relacích 50 euro a výše.

Na závěr ještě poznámku k té včelce. Vinná réva nepotřebuje opylovače. Jde spíše o zdůraznění faktu, že u příslušných vinic nejde o monokultury bez jakékoli další vegetace, v nichž by hmyz nenašel podmínky k žití nebo po minutě letu padl k zemi kvůli aplikaci postřiků.

E-SHOP - FRASSINELLI

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.