4.6. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 200 vín, vinaři, pohoda

Frassinelli a ekologická udržitelnost

Od sklizně ročníku 2019 je vinařství Frassinelli oficiálně Gianluca1

certifikované pro ekologicky udržitelné hospodaření. Zařadilo se tak po bok francouzského Chateau St. Jacques nebo umbrijské Vitalongy.

U Prosecca se o enviromentálních aspektech výroby příliš nemluví. Tlak na cenu je tu enormní, protože kvalitativní rozdíly mezi víny v rámci prestižní oblasti Superiore nejsou nijak výrazné. Gianluca Frassinelli se přesto touhle cestou vydal už před mnoha lety. Nyní pouze jeho úsilí dostalo štempl a logo se včelkou.

S tímhle vinařem se znám už pěkných pár let. Často chodíme do jeho vinic, hodně mluvíme o technologiích a ještě spíše agronomických postupech. Je až úzkostlivě opatrný, pokud jde o použití síry. "Raději víno z odlehlejších vinic hned po sklizení vylisuju u nejbližšího kolegy, než abych musel hrozny zasířit a převážet na traktoru k nám. Potřebuju udržet aromatiku odrůdu, to je klíčové."

Podobný přístup praktikuje i ve vinohradu. Žádné systémové preparáty, pesticidy jen v případě velkého tlaku, namísto insekticidů pouze feromonové "matoucí" přípravky, jež hmyz nezahubí. Místo průmyslových hnojiv používá řasy a v případě nutnosti na podzim hnůj. Gianluca Frassinelli dokonce do jisté míry dá i na biodynamiku, když (zřejmě i z úcty k tradici) sklízí podle fází Měsíce.

Biodynamika je dnes hitem hlavně v Bordeaux. Jde o jistý odpustek za desetiletí drancování tamních vinic. Dovolit si ho ovšem můžou většinou jen vinařství, jež produkují vína v cenových relacích 50 euro a výše.

Na závěr ještě poznámku k té včelce. Vinná réva nepotřebuje opylovače. Jde spíše o zdůraznění faktu, že u příslušných vinic nejde o monokultury bez jakékoli další vegetace, v nichž by hmyz nenašel podmínky k žití nebo po minutě letu padl k zemi kvůli aplikaci postřiků.

E-SHOP - FRASSINELLI

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení