EOS passito - ach...
Když mi Gianluca Frassinelli poprvé nabízel k ochutnání tohle víno a poznamenal, že se jedná o passito, připravoval jsem se na nálož zbytkového cukru a slušné odmítnutí. Už přivonění mě ale přinutilo zbystřit. Pak jsem se napil...![EOS_2081](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.vina-chochola.cz/user/documents/upload/vina/Frassinelli/EOS_2081.jpg)
![EOS_2081](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.vina-chochola.cz/user/documents/upload/vina/Frassinelli/EOS_2081.jpg)
"Hrozny Manzoni Bianco sklízíme hodně brzo, aby zůstala zachována kyselina. Následně je necháváme dosušit zavěšením na rošt," popisuje vinař z Prosecca. "Nechtěli jsme vysoký cukr, šlo nám o eleganci. Víno se podařilo prokvasit až ke 12 gramům cukru a na 14% alkoholu." To je poměrně nevídaně - hustým moštům se obvykle moc kvasit nechce.
Ve vůni sice ucítíte atributy typické třeba pro slámová vína, ale k medu a kandovanému ovoci se tu zároveň připojuje určitá lehkost, vzdušnost. Kombinace nasládlosti a hořčinky je nesmírně svůdná. Gianluca odvedl skvělou práci. Harmonii vína napomáhá i fakt, že kvasilo a následně dospívalo v barikovém sudu. Jeho otisk ale rozhodně nepřipomenou nadbytečné dubové či vanilkové tóny.
Pokud se občas rádi večer uklidníte u pomalé sklenky, vřele doporučuju právě EOS. Je to rozjímavé víno se spoustou pozitivní energie.