5.11. ZIMNÍ PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Nákupní degustační akce - rezervujte si místa

EOS passito - ach...

Když mi Gianluca Frassinelli poprvé nabízel k ochutnání tohle víno a poznamenal, že se jedná o passito, připravoval jsem se na nálož zbytkového cukru a slušné odmítnutí. Už přivonění mě ale přinutilo zbystřit. Pak jsem se napil...EOS_2081
 
"Hrozny Manzoni Bianco sklízíme hodně brzo, aby zůstala zachována kyselina. Následně je necháváme dosušit zavěšením na rošt," popisuje vinař z Prosecca. "Nechtěli jsme vysoký cukr, šlo nám o eleganci. Víno se podařilo prokvasit až ke 12 gramům cukru a na 14% alkoholu." To je poměrně nevídaně - hustým moštům se obvykle moc kvasit nechce.
 
Ve vůni sice ucítíte atributy typické třeba pro slámová vína, ale k medu a kandovanému ovoci se tu zároveň připojuje určitá lehkost, vzdušnost. Kombinace nasládlosti a hořčinky je nesmírně svůdná. Gianluca odvedl skvělou práci. Harmonii vína napomáhá i fakt, že kvasilo a následně dospívalo v barikovém sudu. Jeho otisk ale rozhodně nepřipomenou nadbytečné dubové či vanilkové tóny. 
 
Pokud se občas rádi večer uklidníte u pomalé sklenky, vřele doporučuju právě EOS. Je to rozjímavé víno se spoustou pozitivní energie.