2.10. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 150 vín, archiv, pohoda

No sulfites - ochutnávám novinky ze St. Jacques

Do vzduchoprázdna současného stavu tu a tam přece jenom zafoukne nějaké to pozitivno. Z languedockého Chateau St. Jacques mi poslali bednu čerstvě nalahvovaných vín. Po večerech si tak dělám pocit, že držím prst na tepu doby.

Tohle vinařství z regionu Minervois je poměrně mladé; není to ještě ani dvacet let od momentu, kdy Graham Nutter koupil tuhle usedlost a začal naplňovat své vize. A lahve. Tým je navíc poměrně mladý a hladový, takže neustále hledá, vybrušuje, mění. Před rokem byli certifikováni jako "organic", ale ani to jim ke zklidnění nestačilo. Každou sezonu přijdou s něčím novým.

Právě s přechodem na organično spojili změnu v portfoliu, kdy přeskupili jednotlivé úrovně. Sotva jste se tak naučili odlišovat Petit St. Jacques, Domaine, Chateau a La Chappelle, už je to jinak. Místo řad Domaine a Chateau (dle zákona je tenhle termín zapovězen) tu tedy máme PETIT ST JACQUES a řadu ALBAS. Zejména Albas Rouge se chytilo parádně.

Aktuálně jsem si otevřel další z "pokusů" - čisté Grenache La Collection. Je to jejich první víno bez siřičitanů, což stojí za zmínku. V téhle věci jsem vždycky opatrný, už jsem pil dost vín, která byla sice bez síry, ale také bez pitelnosti.

Milé překvapení! Hutné, plné, zároveň ale ne těžké. Skvěle se pije. Zatím nejsem schopen říct, zda vitálnost vína určuje právě absence síry, nebo jeho mladost. Čistý grenache jsem v St. Jacques pil zatím jenom z tanku.

Každopádně je to pro mě milé překvapení. Nestojím na žádné ze stran barikády - nejsem zapřísáhlý naturista, ani odmítač vinného purismu. Chci dobré víno. Pokud se jej povede dosáhnout za co nejmenšího přispění invazivních prvků, tleskám.

CHATEAU ST. JACQUES - VÍNA