4.6. PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - Velká degustační akce 200 vín, vinaři, pohoda

Jarní mrazy - naši vinaři zatím bez úhony

Reichardt_spatfrostKatastrofické zprávy z Francie mě přiměly obeslat vinaře s dotazem, jak to u nich vypadá. Zatím naštěstí převládá pozitivno.

Francouzští vinaři hlásí obrovské škody způsobené jarními mrazy. Až 80 procent regionů mělo být zasaženo a třeba na Rhoně došlo k totálnímu zničení některých vinic.

Problémy mají regiony zaměřené na chardonnay. Problém téhle odrůdy spočívá v brzkém rašení. Chablis, Cote de Beaune nebo Champagne tak budou mít velké potíže, byť jde zatím jen o odhady.

Michael Wolf, který to má do Francie nejblíž, mě uklidňoval. "Réva naštěstí ještě nenasadila. Pokud se teploty udrží nad -3 stupni, neměl by to být problém. U chardonnay určité nebezpečí je, protože už se chystá rašit. To je prostě duben..."

Thomas Schenk má špatné zkušenosti z loňska, kdy mu pomrzl všechen sauvignon. Právě sauvignon, který měl takový sukces. "Tady jsme zatím v bezpečí, réva ještě nenasadila."

V Rakousku už jsem při návštěvách vinařů párkrát zažil tohle pekelné období. Povídáme si, popíjíme, a oni neustále kontrolují telefony, posílají si s kolegy zprávy a jsou jako na trní. Jak Poldi Blauensteiner, tak i Werner Reichardt hlásí relativní klid. "Zatím dobré, ale jistotu budeme mít až začátkem května. Do té doby se může stát cokoli."

Asi nejhorší situace byla v roce 2016. Tehdy přišla mezi 26. a 28. dubnem mrazivá vlna a Reichardtovi pomrzla veškerá réva v nižších polohách - 10 hektarů červených odrůd (viz. fotka).

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení