NOVINKA - CHAMPAGNE JEAN MARC CHARPENTIER

Jarní mrazy - naši vinaři zatím bez úhony

Reichardt_spatfrostKatastrofické zprávy z Francie mě přiměly obeslat vinaře s dotazem, jak to u nich vypadá. Zatím naštěstí převládá pozitivno.

Francouzští vinaři hlásí obrovské škody způsobené jarními mrazy. Až 80 procent regionů mělo být zasaženo a třeba na Rhoně došlo k totálnímu zničení některých vinic.

Problémy mají regiony zaměřené na chardonnay. Problém téhle odrůdy spočívá v brzkém rašení. Chablis, Cote de Beaune nebo Champagne tak budou mít velké potíže, byť jde zatím jen o odhady.

Michael Wolf, který to má do Francie nejblíž, mě uklidňoval. "Réva naštěstí ještě nenasadila. Pokud se teploty udrží nad -3 stupni, neměl by to být problém. U chardonnay určité nebezpečí je, protože už se chystá rašit. To je prostě duben..."

Thomas Schenk má špatné zkušenosti z loňska, kdy mu pomrzl všechen sauvignon. Právě sauvignon, který měl takový sukces. "Tady jsme zatím v bezpečí, réva ještě nenasadila."

V Rakousku už jsem při návštěvách vinařů párkrát zažil tohle pekelné období. Povídáme si, popíjíme, a oni neustále kontrolují telefony, posílají si s kolegy zprávy a jsou jako na trní. Jak Poldi Blauensteiner, tak i Werner Reichardt hlásí relativní klid. "Zatím dobré, ale jistotu budeme mít až začátkem května. Do té doby se může stát cokoli."

Asi nejhorší situace byla v roce 2016. Tehdy přišla mezi 26. a 28. dubnem mrazivá vlna a Reichardtovi pomrzla veškerá réva v nižších polohách - 10 hektarů červených odrůd (viz. fotka).