PIEMONT
Barolo, Barbaresco, ale také Grignolino, Arneis, Gavi nebo Dolcetto z Dogliani.
Legendární tratě, velká jména i ztracená údolíčka. Výtečná kuchyně a vůně lískových ořechů. Vinný Piemont je svět sám pro sebe. Přehršel odrůd a stylů, směsice zcela odlišných terroir, fantastické výhledy přes vinice na zasněžené vrcholky Alp.
Za Barolo jsem zvolil Sergia Germana, vinaře, který se v posledních letech etabloval v nejvyšší společnosti a stylově se pohybuje spíše na straně tradičních Barol.
Barbaresco zastupuje Livio Voghera. Sympaťák ze známého rodinného vinařství, jehož výkladní skříní je skvělé "cru" Basarín. Dolcetto nachází skvělý výraz jižně od oblasti Barolo, v sevřených údolích nad krásným městem Dogliani. La Fusina je opět rodinné vinařství s dlouhou tradicí a poctivým přístupem. Moc milí lidé.
Za srdce mě chytla odrůda Grignolino. U nás málo známá, přitom ale s velkým potenciálem i dlouhou a slavnou historií. Vypravil jsem se za ním na sever od Asti do oblasti zvané Monferrato. Vinařství Gaudio perfektně ukazuje, že Piemont nemusí být jen o velkých jménech. Ochutnejte i jejich Barberu!
Značky

Pikantní a plné - klasické bílé Arneis z dílny Livia Voghery

Základní, ale už skvělé, Barbaresco od Livia Voghery

Vlajková loď vinařství Voghera - Barbaresco z Cru vinice...

Nádherně vycizelovaná Barbera d´Alba

Top Barbera z CRU vinice Basarín od Livia Voghery

Typická Barbera, parádní společník k masu

Prémiová Barbera d´Asti ze skvělého vinařství Gaudio v...

Hitovka z vinařství Gaudio - parádní Barbera Superiore

Skvělý vinař, skvělé "CRU" - Rozplyňte se

Cru vinice Prapó představuje klasické Barolo od Serralungy

Už základní Barolo od Germana představuje mistrovský kousek

Top Dolcetto z vinařství La Fusina - denominace Dogliani...

Parádní rozvoněné Cortese pro každodenní pití

Základní Dolcetto z uznávané oblasti Dogliani

Neznáte Grignolino? Ochutnejte - z parádní tratě Bricco...