AKCE: MÁME PRO VÁS ARCHIVNÍ RYZLINKY Z MOSELY DO ROČNÍKU 1971

Za sylvány do Frank

 Proč Franky? Protože sylván! Tahle odrůda byla u nás začátkem 20. století  naprosto běžná. Dnes se vinaři novou výsadbou dostávají k podílu kolem 1 procenta. A zatímco u nás jsme si pěstovali müllerkové moře, Němci čile přemýšleli a konali, až je z Frank sylvánový hegemon, na kterého pěje ódy Jancis Robinson. Jojo...

Ochutnávky dělám rád. Ovšem tři ve čtyřech dnech mezi Olomoucí a Františkovými Lázněmi, to už je dost. Víc než dost. Jakmile jsem tedy v pátek otevřel poslední láhev v mariánskolázeňské restauraci Gurmán (doporučuji), jakmile jsem se ve vedlejším pubu zneutralizoval Plzní a ostražitost nahradil příjemnou otupělostí, mohl jsem se těšit na jedinou, poslední nutnost - sobotní rychlý, zhruba tříhodinový přesun na západ k Würzburgu.

IphofenJeden den je málo, proto jsem zvolil metodu koncentrovaného průzkumu a šel najisto. Escherndorfský Lump je krásný oblouk vykroužený kolem meandru řeky Mohan. V městečku žije vinař na vinařovi, skoro bych řekl Sauer na Sauerovi. Ti nejznámější se jmenují Horst a Reiner a jejich vinařství v (jak příznačné) Bocksbeutel Strasse  od sebe dělí zhruba 50 metrů. Času bylo málo, i zvolili jsme Rainera. 

Krásné vinařství! Sylvány měli už většinou vypité, ale na rychlou ochutnávku to stačilo. Podnik patří do prestižního sdružení VDP, takže místo kabinetů a pozdních sběrů tu máte nově zavedenou hierarchii Gutswein - Ortswein - Lagewein. Čerstvý základní ryzlink, velmi pěkný kerner, bezva sylván Freiraum - ceny zhruba 7-15 euro ab Hof. Bacchus trochu zbytečný, ale to jsme tak trochu čekali. Celkově dobrý start a těšení se na březen, až budou patnáctky.

Zpátky přes Mohan, podjet dálnici a po chvíli jsme v Iphofenu. Zdejší svatá trojice, toť od západu Julius Echter Berg, Kronsberg, Kalb. Tři nádherné kopce, tři odlišné charaktery vín. Vinohrady se nudily v mlze, sníh valem tál - v takovém počasí se geologie, morfolohans-wirschinggie a pedologie nejlépe zkoumají skrze víno… 

Nebylo co řešit, v Iphofenu je jasnou jedničkou vinařství Wirsching. 80 hektarů těch nejlepších vinic, z toho 38% tvoří sylván. Víno k nám přicházelo ve vlnách. Základ, kabinety, Lagenwein, Grosses Gewächs. Jako si slepec osahává tvář, kterou nevidí, my si na jazyku osahávali tři kopce. Podsaditý, trochu zamračený Kalb, proti němu svěží, minerální a rafinovaný Julius Echter Berg, mezi oběma pak klidný elegán Kronsberg. Vína perfektně odstupňovaná, vždy jasně odkazující na danou vinici. Skvělý zážitek! Završení v podobě perfektně vyzrálých starších ročníků bylo třešničkou na dortu.

Wirschingovi spojují velké jméno, grácii a úspěch s pokorou a poctivým přístupem. Za své mluví to, že pan Wirsching senior, osmdesátiletá ikona německého vinařství, jež obsluhovala i papeže Jana Pavla II., neustále pendloval mezi hosty a i v neděli nám přišel sám předat víno.Zajeďte si sem. Iphofen je krásné městečko sešněrované hradbami, se spoustou vinařství i hospod. Začít můžete třeba v šik vinotéce na náměstí. Druhý víkend v březnu tu bude velká slavnost. Víno a místní produkty. Zatím pro Vás mám vzorky k ochutnání a rád Vám namíchám kartonek na přání. Všechna vína jsou suchá, ryzlinky a sylvány. Od lehkých až po nádherné Grosses Gewächs vyhlášené Eichelmanem za nejlepší víno Německa - Klassiker des Jahres (Julius Echter-Berg Silvaner GG 2013 - 770 Kč).

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.