NOVINKA - CHAMPAGNE JEAN MARC CHARPENTIER

Schenk plní sliby i láhve

"V prosinci to bude," ujišťoval mě Thomas Schenk při minulé návštěvě ve franckém Randersackeru. A je to. Bacchus, Rotling a dokonce i Boden Schatz už vklouzly do lahví. Díky tomu mohly následně vklouznout do auta (to zní dost jednoduše, ale záda z toho vklouzávání zatraceně bolí) a po transportu z auta do mého skladu (stejný případ). Teď už jen doufám, že budou stejně radostně vklouzávat do Vás!

S mladým vinařem jsme prochutnali i vína, která zatím ještě čekají v tanku. Ohromně se mi líbily oba sylvány, byť ještě zdaleka nejsou hotové. "Tohle suché počasí, které letos panovalo, sylvánům svědčí. Obecně to ale byla divočina, protože některé odrůdy dozrávaly naprosto netypicky. Člověk to musel neustále kontrolovat a nedalo se spoléhat na zajeté postupy."

V některých případech, třeba u scheurebe, bude třeba přidat kyselinu. "Snažil jsem se ale sklízet včas. Ryzlink jsem sklízel jako první v okolí - nechápu, na co ostatní čekali. Už takhle je opulentní až dost."

Nesmím zapomenout na novinku, která mě vážně baví. PET-NAT. S Thomasem jsme vymysleli definici téhle vlastně prastaré záležitosti. "Burčák pro bohaté, šampaňské pro chudé". Prosím, neciťte se být omezeni ani jedním, prostě ochutnejte.

PET-NAT = petillant naturel = přirozeně perlivé víno. To vezmete třeba mladý Müller-Thurgau, ještě úplně neprokvašený a nefiltrovaný, a naplníte ho do lahví. A víno si tam pomalu dokvašuje, pročež bublá. Metoda dávná se vrací v plné slávě a je to zábava. Funky víno. Nakopne Vás, rozhýbe, dodá energii. Mladistvá vůně se snoubí s kvasinkovými tóny. První sklenka udiví, druhá rozesměje, třetí je naprosto logická. Alkohol je tu plovoucí pojem - řekněme něco kolem 11%...