NOVINKA - CHAMPAGNE JEAN MARC CHARPENTIER

Covidový ročník 2020

Někde se k tomu teprve schyluje, jinde už je sklizeň ročníku 2020 v plném proudu. A věřme, že alespoň pokud jde o víno, nebude třeba na tento rok hledět jako na "covidový". Příroda si dělala svoje a zatím se zdá, že pracovala v náš prospěch a ročník to bude dobrý.

"V pondělí jsme odstartovali sbíráním Grenache na rosé a bílým Marsanne," nahlásila mi Charlotte Wilkerson z languedockého Chateau St. Jacques. Sklizeň už probíhá i v Proseccu. Werner Reichardt se chystá začít po 7. září a postupně se budou přidávat i další až po ryzlinkové oblasti v Německu.

harvestLetošní trable přinesly vinařům jednu nebývalou výhodu - čas. "Nemůžu jezdit, nemůžu dělat ochutnávky - tak o to víc pracuju ve vinici a ve sklepě," říkala mi už v červenci Beatrice Gaudio a u ostatních to bylo podobné. Jsem zvědavý, jak se vinařům bude dařit shánět sběrače, protože ti se často rekrutují z balkánských zemí.

Většina evropských zemí samozřejmě hodlá posílat kompenzace i do vinařství. Spousta vína zůstala letos ve skladech a pro mnohé firmy nastane po sklizni problém s kapacitou. Třeba v Chianti už místní Consorzio spustilo program, v jehož rámci by měli vinaři s větší skladovací kapacitou poskytnout prostor svým kolegům.

Poněkud méně přitažlivou metodou jsou mohutné subvence namířené do podpory destilace vín. Ať už budou výsledkem brandy anebo sanitační roztoky, je to další krok podporující továrny zaměřené na množství. "Teď z toho dělají velké dobrodiní, ale to samé se děje rok co rok. Nejprve subvencují pěstování a výrobu ohromného množství vína podřadné kvality a následně těm samým podnikům platí jeho destilaci," psala už na jaře Charlotte Wilkerson ze St. Jacques.

Některé regiony zaměřené na kvalitu si pro letošek odsouhlasily snížení povolených výnosů, aby zabránily přehlcení trhu a pádu cen. Patří sem třeba Champagne (max. 8000 kg z hektaru) nebo Brunello di Montalcino (snížení produkce o 12,5%). Někteří vinaři půjdou cestou zelené sklizně (odstranění nezralých hroznů), což může vést ke koncentrovaným, hutným vínům, jiní budou selektovat až během finální sklizně.

Přejme vinařům i sobě, aby se tohle klíčové období povedlo. Domácí izolace nám všem ukázala, jak je víno důležité pro naše duševní zdraví.