AKCE: PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - 6.10. - VELKÁ DEGUSTACE - 140 VÍN + ARCHIV + KAPELA

Vedro trápí Itálii - zpráva z vinic

Čtyři dny strávené v Piemontu a Proseccu mi přesvědčivě ukázaly, jak moc vinaře v Itálii letos trápí vedro. Sklizeň začala už kolem 20. srpna a některé vinohrady vypadají skutečně bídně. Co do množství to bude špatné až tragické, pokud jde o kvalitu, problematickým se jeví hlavně nalezení rovnováhy mezi vyzrálostí a kyselinou. Sklidit červená vína v pravý čas nebude jednoduché.

(skeptický pohled Livia Voghery na hrozny Nebbiola)

DSCF2734

"Vidím to tak na 30% normálního stavu. Hlavně mladé výsadby, kde kořeny ještě nedosáhnou dost hluboko, jsou ve velkém stresu," komentuje situaci Livio Voghera. Z mých vinařů je postižený asi nejvíc. "Letos skoro nepřicházely v úvahu zelené práce. Na jaře jsme tu měli kroupy, které poničily listy. Ty už to pak kvůli suchu nedohnaly. Žádné sečkování, žádná probírka."

Poměrně spokojení jsou naopak o 40 kilometrů jižněji ve vinařství La Fusina. "Museli jsme začít dřív, ale kvalita je dobrá. Naštěstí jsme v poměrně uzavřeném údolí a většina naší révy je dost stará, aby se s vedry vypořádala." Dolcetto vypadá zdravě. A podobně mluví i Sergio Germano v Serralunze. Tenhle "Barolo man" má jasně rozpoznatelné vinice - výrazně zarostlé. "Letos potřebujeme hodně stínu a proti obvyklým praktikám necháváme víc hroznů, aby nám nepřezrávaly," vysvětluje.

(vysušené hrozny Barbery       - předsklizňové vzorky ve vinařství Gaudio )

DSCF2738DSCF2773

Beatrice Gaudio ve ve svých sedmadvaceti ještě nemá potřebný stoicismus svých kolegů a je vidět, jak ve vinici občas trpí. "Podívej se na to. Není tu prostě dost listů. Nejhorší je, že to nijak neovlivním," krčí rameny.

Zpátky ve vinařství mě nechává ochutnat předsklizňové vzorky červených vín. Je skvěle patrný rozdíl mezi Grignolinem z parádní vinice Bricco Mondalino a základním materiálem. V zásadě bych si ale v téhle fázi na hodnocení netroufnul.

Vinaře hodně trápí i Esca - houbová choroba, která napadá listy a je extrémně nakažlivá. "Stačí stříhat stejnými nůžkami a hned se to šíří," říká Gianluca Frassinelli z Prosecca a ukazuje zažloutlé keře. Celé to musí přijít pryč, žádná léčba zatím nefunguje."

Celkově se dá čekat něco podobného jako v ročníku 2012. I ten byl extrémně horký a suchý. Budou velké výkyvy v kvalitě. Třeba Sergio Germano se příliš nebojí, právě on ostatně dostal z ročníku  skvostná vína. "Nemám rád, když se generalizuje. Možná bude míň vína, ale to nemusí nutně znamenat mizernou kvalitu."

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.