AKCE: PODRYBNICKÉ CHUTNÁNÍ - 6.10. - VELKÁ DEGUSTACE - 140 VÍN + ARCHIV + KAPELA

Herzhaft a sehr romantisch

Výtečná hodnocení, šlechtický titul - trochu jsem se obával, jestli to celé nebude moc hogofogo. V záloze jsem si držel ještě pár dalších tipů, kdyby to u Eserů neklaplo. Nevyužil jsem je. Z Desirée Eser a jejího manžela vyzařuje chuť zlepšovat se, rozvíjet zkušenosti a kvality vinařství. Energie u Trenzů byla spíše udržovacího rázu.
 
Romantika u RýnaEser3
Rosamunde Pilcherová by zavýskla - was für ein Thema! Mladý šlechtic Dodo Freiherr zu Knyphausen potkává na vinařském festivalu svou spolužačku ze školy. Přeskočí jiskra a on odmrští narýsovanou kariéru v etablovaném rodinném vinařství a společně s Desirée se pustí do plavby v nebezpečných vodách ryzlinkového konkurenčního boje. To všechno v kulisách Rýna a Lorelay a zámečků a hrázděných stavení.
 
No dobrá, scénář jsme trochu učesali... Nedá se říct, že by šli do úplné nejistoty a začínali od píky. Desirée představuje už 10. generaci vinařství August Eser a pořád jí pomáhá otec Joachim. Spolu mají na starost vinařskou stránku. Vtipné záběry prvních vinařských krůčků se nekonají. Dodo má zase na Geisenheimské univerzitě vystudovaný marketing vína, takže to spojení je vlastně dokonalé.
 
Často uvidíte jejich vína v hodnoceních. Úspěchy se starají o reklamu."Máme pořád ještě 70% privátní klientely. To je moc, tohle se musí změnit."  Pracují na ambaláži lahví, na vzhledu webu. A ten příběh také není k zahození... "No, je to pořád ještě trochu citlivé téma," přiznává Dodo při ochutnávce.
 
Herzhaft
Už z povídání se "svobodným" pánem mám dobrý pocit a ten během ochutnávky jen roste. V podobě kabinetů a pozdních sběrů se přede mnou (a především ve mně) rozvíjí skoro celé Rheingau od Rauenthalu až po Rüdesheim. Každý typ je jiný, vyšší polohy střídají ty bližší řece. "To jsou většinou ty, kde je v názvu Brunn (studna)," vysvětluje Dodo. "Nejsou tak záhřevné jako břidlice, zato drží lépe vodu. To byla výhoda u ročníku 2013, nevyhoda u toho následujícího." Dodo není žádný suchý prezentér, který by po mně házel naučenými frázemi. Ochutnáváme spolu a oba nás to baví. "Mám tenhle styl rád. Jsou lehká, ale pořád si drží charakter. Neženeme se za vysokou cukernatostí,
radši držíme alkohol níž."
 
Eser-bilaSchlüssel Erlebnis - to je jakýsi jejich Classic. Přehledný ryzlink, který můžete nalít každému. Nemá vyhraněný charakter, spíše chce ukazovat na styl vinařství a nabídnout schůdný klíč k rheingauským ryzlinkům. Další kabinety pak k lehkosti a specifickým projevům jednotlivých tratí přidávají určitou srdečnost, vřelost. Jsou herzhaft.
 
Vzpomínáte na Kleina? V tomhle aspektu jsou si podobní, jen tady je to zpracování na mnohem vyšší úrovni. Jejich vína jsou čistá s patrnou mineralitou. Nespěchají na ně a lahvují často až v květnu. Technologie a prostory jsou teď hlavní výzva pro mladou dvojici. "Bojujeme s prostorem, s logistikou, s vybavením" přiznává Dodo. "Chtěli bychom mít vína pod screw-capem. Někdy se tu ve dvoře a ve sklepě při sklizni sotva otočíme. Ale postupně se snažíme to zlepšovat." Sklep ze 17. století skutečně potřebuje modernizaci. Pokud dokáží posouvat i svá vína, máme se na co těšit.
 
Až na konci povídání přijde také vinařka se psem Šampusem. "S ochutnáváním to teď není nic moc," omlouvá se, hladí si břicho a vycukanému návštěvníkovi, který nechce udělat faux-pas, háže záchranné lano: "Jo, v květnu čekáme potomka." Na Podrybnické chutnání to tedy letos nevypadá, i když vyhlídka na cestu k nám se oběma zamlouvá. "Jezdíme na akce rádi. Třeba budeme trochu pozadu a v rámci jistého urychlení..."
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.