17.8. LETNÍ DEGUSTACE - VINÝ BAR PODRYBNÍK U LITOMYŠLE

Nové kousky od Bressana, Voghery a Gaudia

Poslední akviziční kolečko před Podrybnickým chutnáním mě zavedlo do Rakouska a Itálie. Nabral jsem zásoby a teď Vás hrdě vyzývám na souboj - vykupte mě!

Po delší době jsem se podíval k Fulviu Bressanovi. Aktuálně má nalahvované ročníky 2013 a 2015. Z červených jsem sáhl po osvědčených a milovaných odrůdách schioppettino a Pinot Nero. Obé v neopakovatelném bressanovském duchu. To vezmete temný smíšený les včetně podrostu, půdy rozryté od divočáků, lesních jahod a zasypete ho z letadla černým pepřem. Vína neskutečně elegantní, hebká, ale pevná.

Třešničkou na dortu je pak jeho Rosantico, víno, které jako by se vynořilo z Pohádek tisíce a jedné noci - má v sobě jakousi orientální dekadenci. Suché růžové víno prokvašené kvasinkami vyselektovanými přímo z Fulviových vinohradů. Po dlouhém pobytu na kvasinkách (sur lie) přichází do láhve úžasně rozvoněná záležitost, již si budete vychutnávat po malých, udivených doušcích. Jedinečné.

Livio Voghera v Barbaresku nemohl do vinohradu, protože pršelo, tak alespoň vozil na ještěrce dětičky po hale. Vzal jsem od něj Barbaresco 2013, Langhe Nebbiolo 2016 a oblíbené barbery i bílé Arneis. Po starším Barbaresku jsem sáhl hlavně proto, že chci ukázat nebbiolo i v jeho subtilnější, elegantní poloze. Ročníky 2015-2017 jsou totiž hodně vysvalené, což se projevuje hlavně u barbery.

Beatrice Gaudio měla čerstvě nalahvované bílé Cortese - pod novou etiketou mu to sluší. Vyfasoval jsem posledních 72 lahví barbery a 12 lahví grignolina Gaudio. "Máš štěstí, kdybys přijel o týden později, nedala bych Ti nic."

Rozvozy máme naplánované na čtvrtek, tak si nezapomeňte objednat!

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.