NOVINKA - CHAMPAGNE JEAN MARC CHARPENTIER

Návštěva u Eserů v Rheingau

Vhodit děti do školy, v Plzni s kávopražmou Goranem (www.orientcoffee.com) vyměnit komodity, na Rozvadově vhodit lístky do uren a pak kvapem za vinaři. Ti si teď užívají klidnější období, kdy vína pomalu docházejí do svých kýžených tvarů, sklepy jsou čisté a sklady se prázdní.

Ve franckém Randersackeru jsme mávli na skupinku povědomých výletníků, Thomas Schenk čekal ve vinařství. "Konečně máme čas udělat pro spolupracovníky posezení, tak vyrážíme do vedlejší vsi na ochutnávku," vysvětloval, když jsme ládovali Bacchus a Rotling do auta. Rychlé, svižné - ochutnávku si nechám na jindy, až budou hotové sylvány a ryzlinky.

V Rheingau bylo klasické zimní hnusno. Rýn vystoupal až do vinic, všude mlha, vlezlo, nepříjemno, Umlajtuňky. Zato ve vinařství u Eserů čekalo teplo a ryzlinky.

"Já teď jen čichám," omluvila se pobledlá Desirée, jež je ztělesněním mála nevýhod, jež mi skýtá mládí vinaře. Když jsme se potkali, byla poprvé těhotná. Na Podrybnické chutnání pak nepřijela, neb rodila. Při loňském chutnání měli křtiny a teď už jsou zase v očekávání. Snad alespoň manžel Dodo zvládne přijet - slibuje.

Na začátku nepostřehne ironii, když říkám, že si manželka ráda poslechne něco o technologii. S Němci musí člověk opatrně, takže nás čeká deset minut čerpadel, filtrů a nerezu obecně. Za chvíli už se ale stůl zaplní lahvemi a je dobře.

Ochutnáváme "šestnáctky". Nové My Way je svěží jistota. Pak následuje spousta Ortswein (Hattenheimer, Oestricher, Rüdesheimer...), kde nádherně vyniknou nuance jednotlivých tratí. Vrcholem je jednoznačně CHARTA RYZLINK 2016. Na tu si ostatně dala říct i Desirée...

V posledních letech mnoho chvály na počasí ani v Rheingau ani na Mosele neslýchám. "Optimální to určitě není. Problémem jsou hlavně extrémy - rychlé střídání veder a mokrých období," říká Dodo zu Knyphausen - manžel Desirée. "Obvyklý průběh roku vypadá tak, že réva začne příliš brzy kvést, pak přijdou mrazíky. V brzkém létě poničí kroupy listy, a ty pak nemůžou chránit hroznovou zónu. Je to jedno s druhým," krčí rameny mladý vinař. "Kvalitu máme samozřejmě vysokou, jen to množství je slabší," přidává s úsměvem obvyklé vinařské zaklínadlo.

Na závěr ještě projedeme sudové vzorky "sedmnáctek" a mně nezbývá než chválit. Dobré to u Eserů mají.

Vinařství AUGUST ESER